30/9/13

Ares del Bosc


Xicoteta població de la comarca del COMTAT que depèn administrativament de la població de Benasau, està situada a la part dreta del riu Frainós.

Els seus orígens son moriscos i en aquella època la població pertanyia a la localitat de Penàguila, sent posteriorment pedania de la població d’Alcoleja ( any 1535 ) passant posteriorment a la població de Benassau a la qual pertany actualment.

Ares és una població de no més de 44 cases i de 39 habitants habituals, arribant a ser més d'un centenar en les èpoques estiuenques.

Poble situat a 770 metres on destaca la església de “Nuestra Señora de los Ángeles”

( 1535 ) i el palau dels marquesos del Bosch ( segle XVI ), destaca la seva font i el rentador en perfecte estat de conservació.

Les primeres referències escrites daten de l'any 1485, gràcies a una sèrie de capítols de contractes agraris entre el Comte Gabriel Bosch, la seva muller Leonor i els habitants del lloc, tots ells moriscos, on especifiquen terrenys i vivendes a més dels arrendaments dels mateixos.

En l'actualitat destaca en la població la seva peculiar forma de reg als seus bancals, aprofitant l'aigua emmagatzemada a una bassa ( regar a canyes ).

Aquesta forma de treballar es perd en la nit dels temps i segurament seria un costum dels que varen ocupar aquestes terres més de 800 anys.

El rellotge no és utilitzat, però sí les hores de llum de sol, destacant una penya situada prop de la serra d'Aitana anomenada penya Migjorn penya Mig Dia ( medio día ) quan el sol il•lumina la penya acabava el torn d'uns i començava el dels altres.

A la bassa es coloca una canya amb nucs de veta per marcar els diferents nivells d'aigua.

Morro de Serrella

Morro de Serrella
Morro de Serrella

Bernia

Bernia
Serra del Bernia

Cova de les Tres Creus

Cova de les Tres Creus

Barranc de Malafí

Barranc dels Tarongers

Carricola

Cava Arquejada o Gran

Cava Arquejada o Gran
Cava Gran o Arquejada d'Agres

Font Roja

Font Roja

Retall de Prensa

Retall de Prensa
Guillem, Nuria i Lluis

Senders d'interés botànic i cultural de l'Alcoià i el Comtat

Senders d'interés botànic i cultural de l'Alcoià i el Comtat
aquest es el nou llibre

Olivera

Olivera
Una bona olivera